Efervescent, cu un parfum floral profund, bogat și proaspăt, un ulei esențial bun la toate, un adaos fabulos în cosmetică, aromaterapie și parfumerie. Este utilizat pe scară largă pentru ameliorarea problemelor...
Săpun M&P Lavender fields
Un săpun fin, decorativ, cu parfum plăcut de lavandă și ylang-ylang.
Formula: 815122 | Nivel dificultate: începător | Valabilitate: min 12 luni |
Faza | Ingrediente | Total 125 gr |
A | Bază de săpun M&P White | 120 gr |
B | Pigment cosmetic mat 10 Pink | 0,7 gr |
B | Pigment cosmetic mat 15 Blue | 0,1 gr |
B | Ulei esențial de Lavandă | 2 gr |
B | Ulei esențial de Ylang-Ylang | 0,5 gr |
C | Flori uscate de lavandă | 1-2 gr |
1. Tăiați cubulețe baza de săpun și puneți-o la topit pe baie de apă împreună cu restul ingredientelor din faza A, amestecați bine.
2. Adăugați ingredientele fazei B amestecate în prealabil, și omogenizați. Adăugați faza C după preferințe.
3. Turnați compoziția în forma pregătită și lăsați să se întărească pe o suprafață plană. După cca. 4 ore scoateți săpunul din formă și lăsați la uscat până a doua zi. Săpunul astfel preparat se poate apoi folosi.
Dacă mediul în care este păstrat săpunul are umiditate mai ridicată, pe suprafața acestuia pot apărea rouă și un strat gelatinos. Este un fenomen normal pentru săpunurile naturale de tip melt & pour. Pentru a evita acest fenomen, este indicată învelirea săpunului într-o folie alimentară sau depozitarea într-un recipient ce se poate închide etanș.
-
2022-02-22
Bună ziua! Am o problema în prepararea acestui săpun. Pigmenții nu se "topesc" în totalitate. Rămân "grăunțe" mici oricât aș fi amestecat în săpun, am încercat și să îi adaug deodată cu baza de săpun în baia de apă ca să stea mai mult la căldură , dar degeaba , am avut același rezultat care nu e tocmai estetic. Ce aș putea face? Mulțumesc anticipat pentru răspuns!-
2022-02-25
Bună ziua! Încercați în prealabil să amestecați pigmenții cu uleiurile esențiale din rețetă sau cu puțină glicerină, formând o pastă cât mai omogenă. Sperăm că v-am putut ajuta!
-
-
2017-11-11
buna ziua ..pot scoate pigmentii din aceasta reteta?
-
2017-11-13
Bună ziua Cristiana! Sigur că da, rețeta poate fi preparată și fără pigmenți.
-
-
2017-01-06
Buna, ziua!
Dupa ce am scos sapunurile din matrita le am depozitat in debara, dimineata erau transpirate si aveau un strat relativ moale.
Imi puteti spune din ce cauza si unde le as putea pastra?
Mentionez ca locuiesc la apartament.Multumesc!-
2017-01-06
Bună ziua Ana-Maria,
Am specificat informația în fișa bazelor de săpun pe site, dar pentru a nu fi omisă, o vom trece și la fiecare rețetă de săpun.
Ceea ce constatați dumneavoastră este un fenomen natural ce apare la toate săpunurile naturale de tip melt&pour. Dacă mediul în care este păstrat săpunul are umiditate medie sau crescută, pe suprafața acestuia poate apărea ”rouă” și se poate forma un strat gelatinos. Pentru a evita acest fenomen, este indicată învelirea săpunului într-o folie sau depozitarea într-un recipient ce se poate închide ermetic.
La prepararea unei rețete, după îndepărtarea săpunului din formă/matriță, acesta se depozitează în loc uscat iar dacă nu se folosește în următoarea perioadă, atunci se va ambala în folie alimentară.
Toate cele bune!
-
-
2016-10-29
Buna seara! Cate picaturi sa pun din uleiul esential de lavanda loc de 2.5 gr?
-
2016-10-29
Bună seara Costina,
1 gr de ulei esențial fluid și cu vâscozitate redusă, așa cum este și cel de lavandă înseamnă cca. 33 de picături.
-
-
2016-08-18
Buna. As putea sa inlocuiesc pigmentul cosmetic cu un colorant alimentar lichid?
Multumesc!-
2016-08-18
Bună Elena,
Dacă acel colorant este solubil în apă și stabil în medii alcaline atunci da, îl puteți folosi. Numai bine!
-
-
2016-04-24
Buna, va rog spuneti-mi din toate retetele de sapun prezentate, care este cea de pe urma caruia obtin cel mai emolient sapun? Am mainile crapate, uscate, folosesc si ceva solutie de maini pe baza de spirt pt curatatul mainilor ca am bebe mic.
Si inca o intrebare, aveti vreo solutie naturala cu care sa curat mana la bebelus, baby friendly, fara sa o clatesc? E permanent cu manutele in gura.
Multumesc!
-
2016-04-25
Bună ziua Vera,
Puteți lua în considerare rețeta de săpun cu gălbenele sau cea cu crin, din ambele se poate omite adaosul de pigmenți și uleiuri esențiale, dacă doriți să folosiți un săpun neutru. Menționăm faptul că oricât de bine este formulat un săpun, acesta va fi alcalin și prin urmare usucă pielea într-o oarecare măsură.
Puteți lua în considerare și prepararea unui ”săpun” fără săpun, care este pe bază de tenside și nu usucă pielea, de pildă această rețetă: https://www.ellemental.ro/....Pentru igienizarea mâinilor bebelușului puteți folosi apă cu puțin săpun lichid neutru: https://www.ellemental.ro/... dar, din punctul nostru de vedere, ar fi bine să clătiți mănuțele, indiferent de ce soluție aplicați. În afară de cazurile în care este necsară sterilizarea mediului la copil, indicată expres de medic, puțină ”murdărie naturală” care e firesc să ajungă în organismul copilului mic, și care poate chiar ajuta la întărirea sistemului imunitar este de preferat față de felurite substanțe care sunt prezente în soluțiile de tip fără clătire.
Sănătate și numai bine!
-
-
2014-09-12
Buna seara . Eu tot am o nelamurire :) Spuneti ca , fluidele nu trebuie sa depaseasca 10 % ( adica 10 gr fluide la 100 gr baza de sapun ) . Acest procent 10 % include atat uleiurile cat si eventualele adaosuri de lapte sa spunem , sau glicerina , sau miere ?! Sau la 100 gr baza de sapun pot adauga atat 10 gr fluide si 5 gr uleiuri ?! Multumesc frumos !
-
2014-09-17
Bună ziua,
Acest procent de 10% se referă la totalul ingredientelor fluide pe care le putem adăuga în bazele de săpun M&P. Dacă se depăşeşte acest procent, săpunul va fi prea moale. Toate cele bune!
-
-
2013-07-17
Buna ziua.Sunt debuatanta,am primit pachetul si m-am pus pe treaba .Deja sunt dependenta acest site.Am preparat sapunul cu lavanda,lotiunea impotriva insectelor si un amestec benefic pentru psoriazis.Am elan si voi continua.Eu am incercat sapunul pe maini si pe corp,am observat imediat ca pielea necesita un ulei.Intrebarea mea este daca pot folosi pe aceasta baza ulei de masline sau de catina plus ulei esential de melissa ?eu avand o piele uscata ,sensibila.Pentru copii cred ca este mai indicat un gel de dus neutru sau Happy family.Felicitari pentru munca laborioasa pe care o depuneti.Sunt f fericita ca existati.
-
2013-07-17
@Sma,
Săpunurile sunt prin definiţie alcaline şi la multe persoane după folosirea săpunului - oricât de bună este formula - pielea cere aplicarea unei creme/ulei.
Puteţi adăuga în bază ulei de măsline, vedeţi indicaţiile din fişă pentru dozaj. Uleiul de cătină (varianta de la noi, obţinută din seminţe) poate ar fi risipă într-un săpun, la fel şi uleiul esenţial de melissa, care dacă e veritabil este de două ori mai scump decât uleiul esenţial de trandafir de damasc; acestea mai bine le folosiţi într-un preparat care nu se clăteşte de pe piele.
Pentru copii este mai indicată în general folosirea unui gel de duş, săpunul e foarte bun pentru spălat mâinile de exemplu sau igiena corpului ocazional.
Mulţumim pentru aprecieri, suntem fericiţi că putem ajuta!
O zi frumoasă!
-
-
2013-03-30
Salut! unde se pot gasi ingredientele necesare pentru fiecare reteta in parte?
Multumesc,
Andreia -
2013-03-29
buna ziua, cand adaug diferite unturi, uleiuri, prafuri, si altele, cam cat din compozitie pot fi cele adaugate si cat ar tb sa fie sapunul? e posibil sa adaug mai mult de 15%?
-
2013-03-29
@kimera,
Adaosurile fluide ar fi bine să nu depăşească 10% în total, pulberi, flori/frunze uscate sau granulate pentru gomaj nu sunt necesare în procent mai mare de 5-7%.
Dacă se adaugă mai mult de 4-5% ulei/unt, poate fi nevoie de ceară de albine pentru a asigura consistenţa săpunului.-
2013-03-29
@Elemental, deci, in total, sa n u depaseasca 10 %? sau fluide 10%, adaosuri uscate 5-7%?
-
2013-03-29
@kimera,
Fluide 10%, adaosuri uscate 5-7%. Atenţie, din uleiuri/unturi fie acestea fluide sau solide, să nu puneţi mai mult de 5%.
-
-
-
-
2013-03-01
Buna ziua,
Imi puteti spune va rog daca sapunurile (si in mod special acesta) pot fi folosite si pentru fata, scalp si chiar pentru corp, avand in vedere proprietatile regenerante si calmante ale ingredientelor. Stiu ca intervine problema ph-ului aici...sapunurile sunt foarte alcaline, iar pielea are in mod normal (sau ar trebui sa aiba) un ph de 5,5. Ma gandesc totusi ca n-ar trebui sa faca rau la un ten acneic ori un scalp problematic/cu matreata, spre exemplu..daca sapunul se foloseste ocazional, nu?-
2013-03-01
@monica,
Părerile sunt împărţite privind utilizarea săpunurilor pe faţă şi pentru spălarea părului în special. Oamenii reacţionează diferit şi individual la săpunuri. Există săpunuri mai blânde şi bine formulate şi să nu uităm că înainte de apariţia tensidelor oamenii se spălau cu săpun din timpuri străvechi.
În concluzie trebuie încercate şi dacă vă priesc, se pot folosi regulat sau ocazional. Cert este că săpunurile sunt alcaline, au efect sicativant (deci după spălare e binevenită hidratarea) iar pentru păr lung nu sunt o alegere optimă deoarece cuticulele nu se aşează la loc fără clătirea cu o soluţie acidă.-
2013-03-01
@Elemental,
Multumesc mult pentru raspuns.
Oricum, sunt convinsa ca sapunurile din comert sunt cu mult mai daunatoare pentru piele, datorita conservantilor si aditivilor sintetici pe care le contin ... chiar daca au ph-ul apropiat de cel al pielii.Va doresc o primavara frumoasa! :)
Monica
-
-
-
2012-11-30
Buna ziua! Mi-ar placea foarte mult ca sa am un sapun cu lapte de capra, dar nu sunt sigura ca se poate adauga de exemplu la aceasta reteta. Am citit in fisa produsului ca se poate adauga lapte praf. Imi puteti spune va rog daca e posibil sa adaug lapte de capra si in cazul in care raspunsul este afirmativ, ce dozaj recomandati?
Mutlumesc anticipiat,
Moe
-
2012-11-30
@moe,
În săpunurile melt&pour nu se pot încorpora lichide decât într-o cantitate mică, astfel adăugarea de puţin lapte 3-5%, nu are prea mult efect. Săpunurile CP (cold process, fabricate de la zero) pot fi preparate cu lapte proaspăt.-
2012-11-30
Multumesc pentru raspuns!
-
-
-
2012-10-27
Buna ziua. Am facut acest sapun, iar dupa ce am inceput sa-l folosesc, se formeaza un strat maro pe suprafata un strat maro. Aveti oare idee de ce?
-
2012-10-29
@Mihai,
Dacă săpunul nu s-a uscat suficient înainte de utilizare şi mediul în care este păstrat e umed, la suprafaţa săpunului excesul de apă se prezintă sub forma unui strat gelatinos maroniu.-
2012-10-29
@Elemental,
Multumesc pentru raspuns.
-
-
-
2012-10-16
Buna ziua!sunt interesata pe viitotul apropiat de preparearea unui sapun solid dezinfectant.Daca as adauga la sapunul M&P topit ,la final UE cu proprietati antibacteriane,antiseptic,antifungic,antiviral..as obtine un sapun solid dezinfectant?pt 100 gr de sapun cca 3 ml de diverse UE puternic antiseptice ajunge incat sa fie eficient,nu?sau ar trebui sa maresc procentul?ma intereseaza parera unei profesioniste ,ca si dumneavoastra.