Cu un conținut ridicat de tocoferoli, polifenoli, steroli și squalene, uleiul de măsline hrănește și regenerează pielea, o face moale și suplă, o protejează de influențele factorilor de mediu. Este, de asemenea,...
Săpun Midnight Lavender
Un săpun preparat prin metoda la rece, cu ulei de cocos și argan, ulei esențial de lavandă și alkanet.
Formula: CP109 | Nivel dificultate: mediu | Valabilitate: min 12 luni | Superfat: 6% |
Pentru detalii despre termenii utilizați și modul de lucru, dar și pentru siguranța dvs., vă rugăm consultați înainte GHIDUL DE FABRICARE A SĂPUNULUI LA RECE |
Ingrediente pentru cca 1 kg de săpun Ulei de Cocos RBD Ulei de Măsline extravirgin Ulei de Argan Unt de Shea rafinat Hidroxid de sodiu Apă distilată Ulei esențial de Lavandă Alkanet pudră Dioxid de titan Flori de Lavandă uscată |
Cantitate 493 gr 62 gr 30 gr 30 gr 98,5 gr 222 gr 45 gr 2 Lg rase 1 Lg rasă 2-3 Lg |
1. Cu o zi înainte de prepararea săpunului, se pregătește maceratul de alkanet, amestecând pudra de alkanet cu uleiul de argan și de măsline. maceratul se amestecă din când în când.
2. Înainte de a începe prepararea săpunului pregătiți toate ustensilele și echipamentele pe masa de lucru, să fie la îndemână.
Efectuați cântăririle de ingrediente necesare din rețetă.
Dioxidul de titan se amestecă în două linguri de ulei de argan și se pune deoparte.
3. Se cântăresc separat cantitatea de sodă caustică și apa.
Într-un vas termorezistent se adaugă apa distilată, peste care, într-o încăpere aerisită, puțin câte puțin se adaugă Hidroxidul de sodiu și se amestecă lent, cu atenție, până când se dizolvă complet și soluția devine transparentă. Soluția se lasă la răcit, până la cca 40°C.
4. Se trece maceratul de alkanet printr-un filtru după care se adaugă untul de shea cu cel de cocos și se încălzește pe baie de apă, până când compoziția devine fluidă. Se lasă la răcit până la 40°C.
5. Într-un recipient cu volum mai mare de 1 l, de preferință, de 1,5-2 litri, se transferă uleiurile, sau se poate folosi vasul în care s-au încălzit uleiurile, dacă este suficient de încăpător. Peste uleiuri se toarnă încet soluția de hidroxid de sodiu. Ambele trebuie să fie de temperatură similară.
6. Se introduce blenderul în vas și se amestecă până când compoziția devine de consistența unei budinci mai lichide, moment în care se adaugă uleiul esențial de lavandă. Se încorporează uleiul esențial în masa de săpun prin amestecare lentă, temeinică. O parte, în jur de un sfert din cantitatea săpunului se transferă într-un recipient mai mic. La această porție se adaugă dioxidul de titan dispersat. Se amestecă temeinic cu blenderul.
7. Prima dată se transferă compoziția mai închisă la culoare în forma de săpun, peste care se toarnă compoziția cu dioxidul de titan. Se modelează suprafața săpunului cu ajutorul unei lingurițe după care se presară cu flori de lavandă.
8. Se acoperă cu o folie și se lasă în repaus 2 zile într-un loc ferit. După ce săpunul s-a întărit, se poate scoate din formă și se taie la dimensiunile dorite.
Săpunul se pune apoi la maturat într-un spațiu bine ventilat, pe rafturi sau în cutii acoperite (dar nu închise pentru a permite circulația aerului). Maturarea durează minimum 4 săptămâni de la data producției, timp în care săpunul nu se folosește deoarece este încă reactiv.
Ustensile necesare: 2 vase termorezistente (300 ml si 1,5 l); forma de săpun bloc; cutie lemn pentru tăiat săpunuri; tăietor săpunuri drept; filtru reutilizabil; spatulă; blender de bucătărie
-
2024-05-29
Buna seara, as dori sa adaug extract de galbene , este posibil? Ce cantitate ?
Va multumesc pentru tot ceea ce faceți! De ani de zile nu mai cumpar creme, datorita retetelor dvs am cele mai bune creme , acum încerc sa fac si sapun de casa , sper sa iasă cum trebuie...-
2024-06-11
Bună ziua Irina,
Extractul de gălbenele se adaugă în formulări la o temperatură sub 45°C. Deoarece săpunurile ”la rece” în timpul gelifierii se încălzesc mult peste această temperatură, nu vă recomandăm adăugarea acestui ingredient la săpunuri.
Toate cele bune!
-
-
2023-02-08
Va mulțumesc tare mult!
Numai bine și spor in toate va doresc! -
2023-02-08
Bună ziua.
Putem înlocui uleiul de argan cu cel de caise?-
2023-02-08
Bună ziua Cristina,
Deoarece uleiul de argan și uleiul de caise au același indice de saponificare, puteți efectua înlocuirea fără recalcularea rețetei.
Succes vă dorim!
-
-
2022-10-23
Buna ziua! Dupa ce am strecurat pudra de alkanet, au ramas 63 g ulei argan+masline. In reteta totalul uleiului de masline si argan este 92g. Ar mai trebui adaugat sau e ok asa cum a ramas?
Multumesc anticipat pt raspuns ?-
2022-10-24
Bună ziua! Mai suplimentați cu ulei de măsline, până la 92 gr. Succes!-
2022-10-24
Multumesc! Asa am facut :)
Sunteti minunati, iar eu sunt dependenta de retetele dumneavoastra :)
-
-
-
2022-02-06
un sapun bio cu miros spectacular . -
2022-01-29
Buna ziua cu ce se poate inlocui dioxidul de titan?-
2022-02-04
Bună ziua! Înlocuitor nu putem recomanda, eventual eliminați acest ingredient din rețetă, dar aspectul săpunului va fi altfel.
-
-
2021-09-02
Buna ziua,
În descriere văd următorul pas:
"Dioxidul de titan se amestecă în două linguri de ulei de argan și se pune deoparte."
Sunt 2 linguri de ulei de argan separate fata de cele 30g menționate în lista de ingrediente sau le adăugam din amestecul macerat? Se poate folosi și alt ulei in locul celui de argan pentru amestecarea dioxidului de titan?
Mulțumesc!
-
2021-09-03
Bună ziua! Dioxidul de titan se amestecă cu două linguri de ulei de argan separate fașă de cele 30 g, însă puteți folosi și alt ulei vegetal. Succes!-
2021-10-26
A iesit perfect! Multumesc frumos pentru reteta :)
-
-
-
2021-05-11
Buna ziua. Nu credeti ca e cam mult ulei esential de lavanda?
-
2021-05-13
Bună ziua! Nu, însă puteți folosi și o cantitate mai mică dacă doriți.
-