Unul dintre cele mai populare unturi cosmetice, bogat în fitosteroli, polifenoli și acizi grași esențiali. Versatil și bine adaptat pentru o gamă largă de aplicații cosmetice, este un emolient excelent, favorizează...
Săpun COFFEE
Săpun cu cafea preparat prin procedura la rece, exfoliant, aromat, decorativ.
Formula: CP105 | Nivel dificultate: mediu | Valabilitate: min 12 luni | Superfat 5% |
Pentru detalii despre termenii utilizați și modul de lucru, dar și pentru siguranța dvs., vă rugăm consultați înainte GHIDUL DE FABRICARE A SĂPUNULUI LA RECE |
Săpun cu cafea preparat prin procedura la rece, exfoliant, aromat, decorativ.
Ingrediente pt 290 g de săpun (3 calupuri) Hidroxid de sodiu Cafea fiartă (lichidul) Unt de Mango Ulei de Cocos RBD Ulei de Măsline Unt de Shea Cafea măcinată Cafea boabe |
Cantitate 27 gr 72 gr 38 gr 57 gr 76 gr 19 gr 4 gr câteva boabe |
1. Cu o zi înainte de a prepara săpunul, se fierbe cantitatea necesară de cafea care apoi va fi pusă în forme sau pungi pentru cuburi de gheață și se bagă la congelator. Înghețarea lichidului și folosirea acestuia sub formă de cuburi de gheață este necesară deoarece cafeaua în contact cu hidroxidul de sodiu provoacă o încălzire și mai accentuată a soluției. Compoziția se poate arde în timpul amestecării dacă lichidul nu are o temperatură scăzută.
2. Pegătiți toate ustensilele și echipamentele pe masa de lucru, să fie la îndemână. Efectuați cântăririle de ingrediente necesare din rețetă.
3. Se scot cuburile de cafea din congelator, se pun într-un vas termorezistent și se prepară soluția de hidroxid ca de obicei, adăugând puțin câte puțin soda caustică peste cafeaua înghețată până la dizolvare, rezultând o soluție de culoare închisă, clară. Soluția se lasă la răcit, până la cca 40°C.
4. Într-un alt vas termorezistent se încălzesc uleiurile și unturile pe baie marină la aprox. 40°C, până când se topește untul
5. Într-un recipient cu volum mai mare de 300 ml se transferă uleiurile și unturile topite, sau se poate folosi vasul în care s-au încălzit dacă este suficient de încăpător. Peste uleiuri se toarnă încet soluția de hidroxid de sodiu. Ambele trebuie să fie de temperatură similară.
Se introduce blenderul în vas și se amestecă până când compoziția devine de consistența unei budinci mai lichide, moment în care se adaugă cafeaua măcinată. Se amestecă rapid, cu o spatulă.
6. Se transferă compoziția în forma de săpun și se decorează cu boabe de cafea. Se pulverizează pe suprafața săpunului alcool pentru a preveni formarea carbonatului de sodiu. Se acoperă cu o folie și se lasă în repaus 2 zile într-un loc ferit. După ce săpunul s-a întărit, se poate scoate din formă.
7. Săpunul se pune apoi la maturat într-un spațiu bine ventilat, pe rafturi sau în cutii acoperite (dar nu închise pentru a permite circulația aerului). Maturarea durează minimum 4 săptămâni de la data producției, timp în care săpunul nu se folosește deoarece este încă reactiv.
-
2023-04-20
Buna ziua, puteti sa imi spuneti cata cafea ati pus cand ati facut cafeaua fiarta? Sapunurile mele nu au iesit transparente si nu stiu de ce. Voiam sa atasez o poza dar vad ca nu se mai poate. Multumesc!-
2023-04-20
Bună ziua,
Vă recomandăm cafea tare, scurtă, în loc de cafea lungă.
Succes!
-
-
2022-10-10
Buna ziua! Pot sa inlocuiesc cele 37 de grame unt mango cu 37 grame unt de shea va rog?-
2022-10-11
Bună ziua! Da, puteți înlocui. Succes!
-
-
2021-09-20
Buna ziua! Se poatd folosi acest sapun pe orice tip de ten? Multumesc!-
2021-09-22
Bună ziua! Acest săpun este recomandat pentru utilizare pe corp, mai puțin pentru ten.
-
-
2020-10-30
Bună ziua. Desi am facut acest săpun respectând toate cantitățile dvs. totuși la 5 zile dupa preparare am pe suprafata sapunului un strat albicios ca de sare. Puteți să îmi spuneți ce as fi putut gresi? Mulțumesc.
-
2020-11-24
Nu influenteaza calitatea sapunului, dispare prin spalarea sub dus fierbinte a calupului sau tratarea cu aburi pe suprafata afectata.
-
2020-10-31
Bună ziua! Este un fenomen des întâlnit la săpunurile preparate prin metoda la rece, se numește ”soda ash” (carbonat de sodiu) și poate fi prevenit prin pulverizarea de alcool pe suprafața săpunului, după turnarea în formă. Este doar o problemă estetică, nu influențează calitatea săpunului. Numai bine!
-
-
2020-10-22
Bună ziua. Se poate folosi la preparare cana de plastic de 1000 ml pe care o aveti la vânzare? Rezista la căldura? Mulțumesc.
-
2020-10-23
Bună ziua! Cana respectivă se poate folosi pentru prepararea săpunului, nu și pentru pregătirea soluției de sodă. Toate cele bune!
-
-
2020-10-19
Bună ziua. In loc de unt de mango pot pune mai mult unt de shea?
-
2020-10-20
Bună ziua! Da, se poate. Numai bine!
-
2020-10-22
Mulțumesc.
-
-
-
2020-02-17
Buna, acest sapun nu are ulei esential? Miroase macar putin a a cafea? Trebuie studiat mirosul si peste 2,3 luni, caci se modifica.
-
2020-12-18
Am făcut săpunul în urmă cu 2 luni, iar până acum mirosul a rămas același. Foarte aromat și dulce, asemeni tiramisului. Eu am adăugat în plus și scorțișoară măcinată.
-
-
2019-12-07
Buna ziua.In loc de unt de mango as vrea sa folosesc un ulei.Ce imi recomandati?Floarea soarelui presat la rece este potrivit?
-
2019-12-10
Bună ziua! Indicele de saponificare diferă de la un ulei/unt la altul, astfel, nu putem recomanda înlocuitori fără să testăm.
-
-
2019-11-11
am facut acest sapunel,este f bun,mersi frumos,astept si alte retete de la dv